Kuchnia meksykańska
#12

Meksyk to kraj wielu kultur, prawdziwa mieszanka języków, obyczajów i smaków.
Mieszkają tu imigranci z różnych stron świata, rdzenna ludność indiańska, a także potomkowie pierwszych kolonistów hiszpańskich i francuskich.
Kuchnia meksykańska zazwyczaj kojarzy nam się z potrawami takimi jak tortilla, burritos i tacos. Jednakże prawdziwa kuchnia meksykańska kryje w sobie bogactwo smaków nieznanych i nietypowych.
Jest różnorodna i zaskakująca, łączy tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów.
Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili
Podstawowym surowcem w przygotowaniu wielu potraw jest tzw. masa lub też masa nixtamalera, otrzymana z przemiału ziaren kukurydzy.
Tradycyjnie, Indianie meksykańscy moczyli ziarna kukurydzy w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego.

Dzięki takiemu procesowi kilka ważnych aminokwasów, szczególnie niacyna (konieczna w zapobieganiu m.in. pelagrze) staje się łatwiej przyswajalnych.
Kukurydza poddana takiej obróbce chemicznej ma więc większą wartość odżywczą i charakterystyczny smak, łatwo rozpoznawalny m.in. w plackach tortilla. Wykorzystanie normalnej mąki kukurydzianej w przepisach na potrawy meksykańskie nie pozwoli więc na pełne odtworzenie charakterystycznych smaków tej kuchni.
Typowe dania i składniki kuchni meksykańskiej tortilla, burrito, enchiladas, tacos, nachos.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości