Kuchnia meksykańska
#14

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Meksykańska kuchnia jest modna, egzotyczna i bardzo ostra.
Jest to mieszanina kuchni Azteków, Majów i hiszpańskich tradycji kulinarnych.
Każdy region Meksyku ma swoją własną kuchnię, ale wszystkie łączą główne składniki, takie jak: kukurydza, fasola i chili.
Chili używane jest do poprawy aromatu potraw i dodaniu intensywności sosów.
Znanych jest około 90 rodzajów tego warzywa.
Chili występuje w rozmaitych kolorach, rozmiarach i intensywności ostrości.
Istnieje specjalna skala badania ostrości - skala Scoville'a - SHU.
Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie.
Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w roku 1912.

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Podróżując po Meksyku warto się przygotować, żeby nie popełnić błędów podczas gotowania.
I tak na przykład, przygotowując potrawę z niepozorną papryczką Chili Habanero, należy użyć rękawiczek i unikać kontaktu ze skórą.
Warto pamiętać, że jedna papryczka Chili Habanero wystarczy na 1,5 kg potrawy.
Ma ona SHU od 100.000 do 35.000. Dobrze jest wrzucić posiekaną papryczkę na godzinę lub dłużej do ciepłego oleju lub alkoholu i dopiero potem połączyć z resztą potrawy.
Chili Habanero uprawiane są głównie na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółte i pomarańczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone).

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Następne w kolejności pod względem ostrości jest papryczka Chili Piquin (Pieprz Pinquin) i ma od 50.000 do 100.000 SHU.
Używana jest do zup, salsy, winegret i innych sosów.
Nazywana jest też Bird Pepper, Chili Mosquito.
Jej dzikie odmiany to Tepin i Chiltepin.
Jej nazwa oznacza pchłę i nawiązuje do niewielkich rozmiarów papryki.
W Meksyku mówi się o niej arrebatado (szalona, gwałtowna) jest bardzo ostra ale pieczenie po zjedzeniu jej szybko ustępuje.
Jej owoc jest mały, ma około 2 cm, jest owalny o czerwonym lub czerwono-pomarańczowym kolorze.
Zmiażdżoną używa się do zup, sosów, sals oraz do aromatyzowania oleju i octu.
Jako przyprawę stosuje się do gotowanego groszku, fasoli i soczewicy.

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Papryka Cayenne, zwana też Finger pepper, Ginnie pepper, Indian pepper, ma od 30.000 do 50.000 SHU.
Jest to jedna z najbardziej znanych odmian chili.
Jej świeże owoce często sprzedawane są jako popularne „papryczki chilli”, a suszone jako "pieprz cayenne".
Uprawiana była już 7000 lat temu w Meksyku, a w Peru 4000 lat temu.
Do Europy została przywieziona w XV wieku przez Portugalczyków, a następnie przetransportowana do innych tropikalnych zakątków świata, gdzie aktualnie jest uprawiana.
Nazwa pochodzi od rzeki i miasta Cayenne znajdującego się w Gujanie Francuskiej w Ameryce Południowej, gdzie obecnie odmiana ta już nie występuje.
Papryka ta jest łatwa w suszeniu i bardzo popularna jako przyprawa w stanie sproszkowanym.
Papryka Cayenne już od tysiącleci znana jest ze swoich leczniczych właściwości i stosuje się ją przy takich dolegliwościach jak: problemy żołądkowe i układu krążenia, skurcze, reumatyzm, artretyzm, bóle głowy i zębów, nadmiar cholesterolu i wiele innych.
Ma długość ok. 7-18 cm, szerokość ok. 1-1,5 cm; długa i smukła, czerwona, z ostrym końcem w kolorze od zieleni do jasnej czerwieni.
W postaci surowej i suszonej używa się jej do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana - stosowana jest jako przyprawa.
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości