Kuchnia meksykańska
#2

Niektore potrawy meksykanskie mozna przygotowac w Polsce, tortille sa juz w sprzedazy,ale mozna je zrobic, wystarczy maka kukurydziana i woda. Buziak

Tacos meksykanskie.
Potrzebne skladniki:
Tortille, mieso wolowe gotowane ,awokado, bialy ser,cebula, olej,sol .
Zaczynamy od cebuli;kroimy ja w dlugie paski i smazymy na oleju na lekko zlocisty kolor.
Mieso rozdzielamy wzdluz wlokien ( mozna to zrobic palcami,niekoniecznie nozem) i z nieduza iloscia oleju podgrzewamy na patelni lub w garnku.Jak juz mamy to wszystko gotowe podgrzewamy po kolei kazda tortille na patelni - bez zadnego tluszczu- z obydwu stron;W Meksyku do podgrzania tortilli sluzy mi comal.
Nastepnie nakladamy mieso do tortilli,awokado(wczesniej je nalezy przekroic w poprzek i lyzeczka trzeba wykroic z miazszu cieniutkie 3"paseczki"),nastepnie wszystko to co mamy w tortilli oproszamy odrobina bialego sera(mozna zetrzec na tarce lub po prostu wziac w palce i pokruszyc) i troche cebuli z patelni.Solimy do smaku i gotowe.Mozna zrobic tacos bez awocado i sera,dodajac pokrojona surowa cebule i pomidora.Tez jest wysmienite. Zamiast miesa wolowego mozna uzyc mielonego miesa wieprzowego ,ktore nalezy podsmazyc na patelni.Takie tacos jemy w Tampico,w stanie Tamaulipas.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości