Chmiel
#6

   
Chmiel to nie tylko piwo
Chmielowe szyszki używa się do produkcji piwa, jednak okazuje się, że od wieków pędy tej rośliny używane były w kuchni na wiele innych sposobów. 
Już w starożytności jedzono młode pędy chmielu z solą, octem i olejem.
Rzymianie, a także Słowianie w czasach wczesnopiastowskich jadali go jako warzywo.
Zebrane wiosną młode pędy spożywano na surowo lub gotowano jak szparagi.
Zresztą stosowano go nie tylko w kuchni, z włókien chmielu wyrabiano sznury, liny i grube płótno żaglowe, a liści używano do farbowania tkanin.

W dzisiejszej kuchni wykorzystywany jest głównie jako składnik sałatek i zup (młode pędy chmielu) oraz jako osobne danie podawane jak szparagi.
W Belgii i Francji Chmiel to jedna z najszybciej pojawiających się nowalijek na rynkach warzywnych.
Pojawiają się już w lutym i marcu, kiedy to wydobywa się je z zamarzniętej często jeszcze ziemi.
Ponieważ są niesłychanie delikatne, można  robić to wyłącznie ręcznie, tak by nie uszkodzić młodziutkich pędów.

Przyrządzać można jednak zarówno te pędy, które przebiły się na powierzchnię i mają już pąki liści, jak i te, które wciąż są pod powierzchnią gleby.
Podobno w Belgii, w celu uzyskania bardziej delikatnych  egzemplarzy okrywa się karpę „namiotem” z papieru, który ma chronić rośliny przed dostępem światła.
Chodzi o to, by nie produkowały one chlorofilu,  a pędy pozostały mlecznobiałe.
Od tego jakie mamy pędy, zależy to, co możemy z nimi zrobić.
Te białe, delikatne można spożywać na surowo np. w sałatce.
Zielone, ale także grubsze egzemplarze, należy zblanszować lub lekko podgotować, najlepiej na parze.
Surowe białe pędy smakują trochę jak świeży groszek zerwany w ogrodzie, natomiast zielone nieco trawiasto i łykowato.
 
Dzisiaj najczęściej przyrządza się je jak szparagi.
W smaku je zresztą bardzo je przypominają, choć charakterystyczna dla szparagów nuta goryczki jest tu jeszcze intensywniejsza, podaje się je więc z sosami,  np. z maślano-jajecznym sosem holenderskim.
Młody chmiel można także wykorzystywać do przyrządzania sałatek czy omletów.
Przykład? Proszę bardzo.
Jaja rozmącić z solą i pieprzem.
Na maśle obsmażyć pokrojone pędy chmielu, zalać jajkiem, posypać szczypiorkiem i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości