Czosnaczek pospolity
#1

   
   
Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata (M. Bieb.) Cavara et Grande)
Gatunek rośliny należącej do rodziny kapustowatych.
Jedyny przedstawiciel monotypowego rodzaju czosnaczek Alliaria.
Występuje na obszarze Europy i Azji Zachodniej, na Półwyspie Indyjskim i w Afryce Północnej (Algieria, Maroko, Tunezja)
W Polsce jest bardzo pospolity.
Czosnaczek występuje także w Ameryce Północnej (USA), gdzie został introdukowany w 1850 r.
Z powodu braku naturalnych szkodników i szybkiego rozprzestrzeniania się roślinę uznano za gatunek inwazyjny.
Kwiaty małe, zebrane w grona wyrastające z kątów najwyższych liści.
Kwiaty mają cztery jasnozielone działki kielicha, cztery białe płatki korony,
Roślina dwuletnia, hemikryptofit.
Kwitnie od kwietnia do lipca .
Siedlisko: gatunek leśny, występuje głównie w lasach liściastych i zbiorowiskach skrajów lasów, także w załomach skalnych i obrzeżach dróg.
Preferuje gleby gliniasto-piaszczyste i żwirowe, o dużej zawartości próchnicy i składników pokarmowych.
W Polsce występuje na niżu, czasem na niższych partiach Karpat

Zastosowanie
Roślina lecznicza – używany dawniej do okładania ropiejących i trudno gojących się ran i wrzodów.
Działa odtruwająco na wątrobę, przeciwkamicznie w układzie żółciowym.
Posiada właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, odkażające i rozgrzewające.
Cała roślina zawiera duże ilości olejków lotnych, które zawierają związki amoniaku i siarki.
Roślina bogata jest w wiele substancji czynnych takich jak fitoncydy, garbniki, enzymy, glikozydy gorczyczne, glikozydy nasercowe.
Jest także źródłem wapnia, żelaza oraz fosforu a młode liście zawierają dość duzo witaminy C.

Sztuka kulinarna – liście wykorzystywane we Francji jako składnik sałatek.
Używany również jako przyprawa.
Roślina ta jest chwastem.
Jej zapach jest charakterystyczny- czosnkowy, intensywniejszy po roztarciu liści.
Smak liści jest ostrawy, lekko piekący.
Częścią jadalną są liście, nasiona i wierzchołki roślin.
Czosnaczek wykorzystuje się w kuchni- liście daje się do sałatek, zup, sosów, placków ziemniaczanych, past itp.
Zastępuje ona czosnek w potrawach.
źródlo
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości