Cykoria
#5

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Cichorium Endivia-Cykoria Endyvia
Okrytonasienna roślina z rodziny astrowatych, jest to rodzaj Cykorii, występuje ona w dwóch  gatunkach Endywia Eskariola i Kędzierzawa. 
Mają one postać połączonych ze sobą liści zasadniczo nie tworzą główek a jedynie rozety.
Eskariola ma gładkie liście kędzierzawa zaś lekko postrzępione.
Istnieje również kilka hodowlanych upraw charakteryzujących się żółtą, lub fioletową barwą.
Endywia jest rośliną wyłącznie uprawną, najlepszym miejscem na jej hodowle są stanowiska o glebach niezbyt kwaśnych i próchniczych.
Wysiewu dokonuje się w czerwcu a zbioru późną jesienią lub nawet zimą.

Historia i pochodzenie
Ustalenie pochodzenia tego warzywa jest trudne wg  antycznych źródeł Endywia prawdopodobnie po raz pierwszy wyhodowana została w Azji skąd trafiła do Europy. 
Pierwsze wzmianki na temat tej cykorii zawarte  są pismach antycznego uczonego Pliniusza Starszego, pojęcie to nie jest również obce poetycznym dziełom Horacego czy Owidiusza. 
Do Europy endywia trafiła w epoce Średniowiecza. Początkowo z rezerwą, jednak w miarę upływu czasu zadomowiła się i na europejskich stołach.

Zastosowanie
Endywia ma ona lekko orzechowy gorzki smak, przyrządzać można ja na wiele różnorakich sposobów, nadaje się do gotowania, zapiekania czy duszenia.
Bardzo ciekawym daniem  jest zupa z Endywii podana z mielonych mięsnych pulpecików.
Jednak głównym przeznaczeniem są oczywiście sałatki, powstające  połączene jej z wszelkiego rodzaju świeżymi warzywami min ogórkami, pomidorami, papryką.
Jeśli sałatka ma być bardziej wykwitną wystarczy wymieszać Endywie z cząstkami pomarańczy, winogronem, serem pleśniowym blue, orzechami włoskimi na koniec polewamy sałatkę lekkim sosem winegret.

Właściwości
Główna zaleta Endywii jest jej niskokaloryczność. 
Polecana jest dla osób stosujących diety odchudzające bowiem pomaga w pozbyciu się zbędnej wody z organizmu co w W efekcie prowadzi do utraty masy ciała. 
Ma ona również stosunkowo niski indeks glikemiczny dlatego powinna znaleźć się  w diecie każdej osoby zmagającej się z cukrzycą.
Ponadto Endywia zawiera spore ilości witamin z grupy A, B i C oraz substancje odżywcze żelazo, wapń, fosfor i potas.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości