Cykoria
#4

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Cichorium Endivia-Cykoria Endyvia
Gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej, należący do rodziny astrowatych.
Endywia pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej.
Znana była już w starożytności.
W Europie uprawiana od XVI wieku.
Ma wysokość 0,5 – 1,5 m, zwykle naga.
Roślina zawiera sok mleczny.
Dolne liście podłużne i pierzaste, górne jajowate, siedzące.
Koszyczki kwiatowe umieszczone w kątach górnych liści i na szczytach łodyg

Odmiany:
Cichorium endivia L. var. latifolium Lam-Endywia Eskariola-o liściach gładkich.
Cichorium endivia L. var. crispum Lam-Endywia Kędzierzawa-o karbowanych, postrzępionych liściach.

Zastosowanie
Sztuka kulinarna
Należy do warzyw i jej liście odziomkowe używane są w charakterze Sałaty.
Ma pikantny, gorzkawy smak.
Dobrze komponuje się z ostrymi serami i z dodatkiem orzechów.
Zawiera więcej związków mineralnych i witamin niż Sałata.
Pobudza apetyt dzięki zawartości inuliny oraz substancji gorzkiej – intybiny.
Z jej liści przyrządza się smaczne sałatki.

Udaje się na glebach średnio zwięzłych bądź lekkich.
Jej rozwojowi sprzyja łagodna jesień i wysoka wilgotność powietrza.
Siew na przełomie lutego i marca pod osłonami lub w czerwcu – lipcu na rozsadniku.
Zbiór w maju – czerwcu lub we wrześniu – październiku.
Endywię bieli się, aby pozbawić ją gorzkiego smaku.
źródło
https://identify.plantnet.org/pl/the-pla...%20L./data

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości