Cząber
#7

Satureja Hortensis
Gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.)
Inna nazwa: Satureja.
Rośnie dziko w południowo-wschodniej Europie oraz w Turcji.
Jest uprawiany w wielu rejonach świata.
Jednoroczna roślina o wysokości do 25 cm, wąskołopatkowatych lub wąsko-lancetowatych i całobrzegich liściach.
Kwiaty liliowe, różowe lub białe, kielich 5-ząbkowy, 1 słupek i 4 pręciki.
Owocem jest rozpadająca się na 4 rozłupki rozłupnia.
Zastosowanie
Znany i uprawiany już w starożytnym Rzymie.
Obecnie uprawiany w wielu krajach świata.
Roślina lecznicza:
Surowiec: ziele Herba Saturejae.
Zawiera 0,8-1,5% olejku lotnego, złożonego z karwakolu i cymenu oraz garbniki, żywice i śluzy.
Działanie:
Powstrzymuje nadmierną fermentacje i wzdęcia, pobudza trawienie, działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.
Zbiór i suszenie:
Całą część nadziemną, bądź tylko same wierzchołki pędów ścina się w okresie kwitnienia (od lipca do września).
Suszy się je w pęczkach zawieszonych na sznurze lub rozłożone cienką warstwą na siatkach, w temperaturze otoczenia.
Można również suszyć w suszarni w temperaturze do 40 °C.
Sztuka kulinarna:
Cząber jest świetną przyprawą do ziemniaków, zup i fasoli.
Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie (ciężkostrawnych potraw).
Roślina produkuje najwięcej olejków eterycznych krótko przed i w trakcie kwitnienia.          
Cząber świetnie nadaje się do suszenia.
Wysuszone rośliny najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach.
Zaleca się uprawę Cząbru w sąsiedztwie Fasoli, gdyż odstrasza od niej mszyce.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości