Arnota-Bixa
#6

Bixa Orellana zwana również Achiote
Historycznie rzecz biorąc, ta konkretna przyprawa była częściej stosowana jako środek barwiący niż jako sama żywność. Ciemnoczerwona owocnia wokół nasion została zmielona na pastę i użyta do makijażu i szminki przez plemiona Ameryki Południowej i Środkowej. 
Stąd przydomek Annatto: Drzewo Szminki.

Nasiona Annatto są powszechnie określane jako „szafran ubogich”. 
W rzeczywistości jest często używany jako substytut Szafranu, aby uzyskać podobny kolor, zapach i smak w tradycyjnych karaibskich i łacińskich potrawach, takich jak żółty ryż w arroz con pollo i arroz con gandules. 
Annatto łączy się również z Trawą Cytrynową, anyżem i mlekiem kokosowym w azjatyckich gulaszach i curry. 
Istnieją dowody na to, że starożytni Aztekowie przyrządzali gorący napój, który łączył nasiona Annatto z czekoladą.

Stosowanie Annatto jako barwnika do sera jest dziś powszechnie akceptowane, ale praktyka ta miała niezbyt zaszczytne początki. 
Po raz pierwszy została zainicjowana przez XVI-wiecznych serowarów z Gloucestershire, którzy dodali przyprawy do mleka, aby nadać serowi złoty odcień. 
Stało się tak, ponieważ w tamtych czasach uważano, że najlepszy ser wytwarzany jest z mleka wyprodukowanego przez zwierzęta wypasane na trawach bogatych w karoten, a lekko pomarańczowy kolor był uważany za wskaźnik doskonałego produktu. 
Chociaż ten standard nie jest obecnie spełniony, dodanie Annatto do sera było wówczas sposobem na oszukanie klientów, by kupili gorszy produkt.

Annatto ma długą historię stosowania jako barwnik do tekstyliów oraz farba do ciała. 
Rękopis meksykański datowany na XVI wiek jest ozdobiony inskrypcjami i rysunkami wykonanymi z Annatto. 
W dzisiejszych Indiach Annatto jest używane do produkcji sproszkowanego kosmetyku o nazwie sindooram, który kobiety noszą wzdłuż linii włosów lub jako kropkę na czole, aby wskazać ich status małżeński.
https://www.ancientherbsco.com/product-p...ple-pk-15g

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Arnota-Bixa - przez Krystyna - 23-10-2022, 23:50
RE: Bixa - przez Krystyna - 23-10-2022, 23:57
RE: Bixa - przez Krystyna - 24-10-2022, 00:05
RE: Bixa - przez Krystyna - 27-10-2022, 18:31
RE: Bixa - przez Krystyna - 27-10-2022, 19:03
RE: Bixa - przez Krystyna - 27-10-2022, 21:28



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości