Miód Tasmański
#1

   
Z drobnych kwiatków drzewa skórzanego powstaje wspaniały, aromatyczny miód

Drzewo Skórzane czy Bożonarodzeniowe
Oto wyjątkowe Miody Tasmańskie
Tasmania, wyspa u południowo-wschodniego wybrzeża kontynentu australijskiego, może poszczycić się wyjątkową, dziką przyrodą.
Rzeki, jeziora zachwycają turystów… i pszczoły!
Z jakich roślin powstaje Miód Tasmański i dlaczego jest taki wyjątkowy?

Tasmańskie Miody powstają z różnych roślin – od mieszanych, „łąkowych”, aż po Miody z kwiatów Krzewu Manuka. Najczęściej jednak spotyka się w sprzedaży Miód z kwiatów Drzewa Skórzanego (określany też z angielska jako Leatherwood Honey).
Stanowi on nawet 70% produkowanych na wyspie miodów!

Pikantny smak Miodu Tasmańskiego
Eucryphia Lucida, czyli właśnie Drzewo Skórzane, to gatunek endemiczny dla Tasmanii.
Rośnie w dziewiczych lasach deszczowych na zachodzie wyspy.
Roślina ta osiąga nawet dziesięć metrów wysokości i jest trudno dostępna, więc tasmańscy pszczelarze obozują w okresie kwitnienia w lesie, żeby pozyskać Miód.
Określenie „skórzany” niektórzy wywodzą od charakterystycznej tekstury liści drzewa, a inni z twardości jego drewna.

Drzewa Skórzane obsypują się delikatnymi, białymi kwiatkami o świeżej, lekko pikantnej woni.
Ten festiwal kwitnienia trwa od stycznia do kwietnia, a pszczoły zbierają nektar przez około sześć tygodni, tworząc naprawdę niezwykły Miód.
Miód Tasmański ma pikantny smak, ostry aromat i bardzo intensywny zapach – niektórzy twierdzą, że sam ten zapach przenosi do niedostępnych lasów zachodniej Tasmanii!

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Miód Tasmański - przez Krystyna - 06-02-2023, 11:06
RE: Miód Tasmański - przez Krystyna - 06-02-2023, 12:05
RE: Miód Tasmański - przez Krystyna - 06-02-2023, 12:12



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości