Bazylia
#3

Ocimum Basilicum-Bazylia Pospolita
Zwyczajowo zwana też Bazylią Wonną, Bazylkiem Ogrodowym, Bazylijką Zwyczajną, Balsamem, Bazyliszką Polską – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny jasnotowatych.
Pochodzi prawdopodobnie z tropikalnej strefy Afryki, ale obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie.
Nazwa wywodzi się od greckiego βασιλεύς (basileus), czyli król, gdyż wierzono, że tylko król może zerwać tę roślinę.
W antycznym Rzymie nazwa tego zioła Basilescus odwoływała się do bazyliszka.
Bazylia była wówczas traktowana jako talizman przeciwko tej bestii.
Libijczycy spożywali ją dla ochrony przed wężami i skorpionami.

Roślina uprawna: Znaczące uprawy znajdują się w Ameryce Południowej.
W Azji uprawiano ją od czasów przedhistorycznych.
Wieńce uplecione z Bazylii znaleziono w piramidach egipskich.
Z Iranu i Indii dotarła do Europy południowej, prawdopodobnie przywieziona w czasie wypraw Aleksandra Macedońskiego, skąd w XVI w. przywędrowała do Europy Środkowej (w tym Polski), gdzie początkowo była siana w oranżeriach i w donicach.

Roślina lecznicza
Surowiec zielarski:
Ziele Bazylii – Herba Basilici (ulistnione, ścięte w czasie kwitnienia i ususzone pędy).            
Zawiera olejek eteryczny – olejek bazyliowy (0,5 – 1,5%) – ma bardzo silny, korzenno-kwiatowy zapach i lekko żółtawą barwę.
Jego głównymi składnikami są: metylochawikol, cyneol i linalol, eugenol, cytral, limonen, terpinen.
Ponadto zawiera garbniki (5%), saponiny, flawonoidy, substancje gorzkie, olej tłusty zawierający oksykwasy tłuszczowe (kwas trionowy), sole mineralne, witaminy
Działanie:
Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu – działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił (działanie podobne do Melisy).
Stosuje się w łagodnych zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, przy niedoborze soku żołądkowego.

Roślina przyprawowa – ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach.
Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela, które ścina się w czasie kwitnienia.
Wówczas roślina odrasta i powtórnie kwitnie.
Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku.
Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem.
Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik pesto

Roślina miododajna.
Olejek eteryczny używany jest w przemyśle perfumeryjnym do wyrobu perfum i mydła
W przemyśle spożywczym wykorzystywana do wyrobu konserw
W przemyśle spirytusowym stosowana do wyrobu likierów
Do dziś Bazylię traktuje się jako roślinę ozdobną
Odstrasza owady

Ciekawostki
Już starożytni mieszkańcy Egiptu znali lecznicze właściwości Bazylii.
W piramidach znaleziono wianki zrobione z niej.
W Indiach Bazylia jest poświęcona bogu Wisznu i Krysznie.
Na tę roślinę Hindusi składali przysięgę w sądzie.
W greckim kościele prawosławnym Bazylii używa się do przygotowania wody święconej, a pojemniki z Bazylią są umieszczane u stopni ołtarzy.
We Francji nazywana jest królewskim zielem.
Na Haiti jest ziołem poświęconym bogini miłości Erzulie.
Wg apokryfów Bazylia wyrosła wokół grobu Chrystusa po jego zmartwychwstaniu.
Noszenie liści Bazylii w portfelu ma przyciągać do niego pieniądze.
Według wierzeń dzięki niej można zatrzymać w domu szczęście i zapewnić mu ochronę, umieszczona w rogach pokoju chroni pomieszczenie.
Rozsypanie jej wokół serca ukochanego ma zapewnić jego wierność.
Jako kadzidło palona jest dla ochrony przed nieproszonymi energiami i istotami.
Przyciąga również szczęście, wierność, przyjaźń.
Powiązana jest z żywiołem ognia a jej planetą jest Mars.
źródło
Źródło
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Bazylia - przez Krystyna - 06-02-2012, 20:16
RE: Bazylia - przez Krystyna - 01-12-2018, 01:04
RE: Bazylia - przez Krystyna - 01-12-2018, 01:43
RE: Bazylia - przez Krystyna - 01-12-2018, 19:00
RE: Bazylia - przez Krystyna - 01-12-2018, 20:37
RE: Bazylia - przez Krystyna - 01-12-2018, 21:28
RE: Bazylia - przez Krystyna - 01-12-2018, 21:50
RE: Bazylia - przez Krystyna - 01-12-2018, 23:44
RE: Bazylia - przez Krystyna - 02-12-2018, 00:47
RE: Bazylia - przez Krystyna - 02-12-2018, 01:44
RE: Bazylia - przez Krystyna - 14-07-2023, 09:45
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 28-03-2022, 18:47
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 28-03-2022, 18:49
RE: Herbata Ziołowa i Owocowa - przez Krystyna - 30-03-2022, 00:41



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości