Biedrzeniec Anyż
#5

[Obrazek: biedrzeniec-anyz-wlasciwosci-zdrowotne-i...owanie.jpg]
Anyżek, jedna z najstarszych przypraw, to kuzyn Kopru, Fenkułu, Kminku i Kminu.
Roślina ta dorasta do wysokości ok. 60 cm, ma liście podobne do Kolendry i pęczki żółtobiałych kwiatów.
Pochodzi z Bliskiego Wschodu; obecnie uprawia się ją w południowej Rosji, Turcji, Indiach i w Europie, gdzie jest popularnym dodatkiem do napojów alkoholowych.
We Francji nazwą pastis określa się wszystkie rodzaje drinków anyżkowych, tak popularnych na Południu, gdzie podaje się je w szklaneczkach, z lodem, i z dzbankiem wody.
Ouzo to ulubiony Anyżowy aperitif Greków, podczas gdy arak pija się we wschodnich regionach basenu Morza Śródziemnego.
Anisette, likier z Anyżkiem, jest bardzo popularny, szczególnie w Hiszpanii, zarówno jako napój, jak i dodatek do potraw. Pastis również dodaje się do gotowania, najczęściej zup rybnych, ślimaków; aromat Anyżku pasuje też do langusty i innych owoców morza.
Napar z Anyżku słodzony miodem pomaga na niestrawność.

Do czego dodajemy anyżek?
Ciasto, herbatniki, pieczywo, ryby i małże, sosy pomidorowe, potrawy z warzyw, słodkie i pikantne mieszanki z dodatkiem orzechów, fig i suszonych owoców.
Jak przechowywać Anyżek?
Liście można przechowywać krótko w plastikowych torebkach w lodówce.
Nasiona w szczelnie zamykanych pojemnikach w ciemnym, chłodnym miejscu.
Przechowywane zbyt długo tracą aromat.
Dobre rady
Aby nie tracić aromatu, nasiona należy kupować w całości, w małych ilościach; mielimy je lub tłuczemy w moździerzu tuż przed użyciem.
Młode liście można dodawać do surówek, gotowanych warzyw, zup rybnych, duszonych ryb i sałatek owocowych.

Przepis na frytki anyżowe
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki nasion anyżku
175 g mąki
1 duże jajko
Olej do smażenia
Cukier do posypania
W dużym garnku cukier, sól i Anyżek zalewamy wodą i zagotowujemy.
Dodajemy mąkę i ubijamy drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i dokładnie ubijamy.
Olej nagrzewamy we frytkownicy do temperatury 190 °C.
Ciasto wlewamy na olej przez szeroki lejek albo wyciskamy ze specjalnej torebki (jak na s. 238), aby uformowały się długie paski.
Smażymy na żółty kolor, obsuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na odcinki ok. 7 cm.
Posypujemy cukrem i podajemy od razu.
https://cotozachoroba.pl/przyprawy-swiat...-w-kuchni/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Biedrzeniec Anyż - przez Krystyna - 08-02-2012, 12:05
RE: Biedrzeniec anyż - przez Krystyna - 30-11-2018, 18:56
RE: Biedrzeniec Anyż - przez Krystyna - 22-10-2022, 23:23
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 15-10-2020, 22:42



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości