#3

   
[attachment=48644]
Herbata Ziołowa-Suszone Liście Boldo
Boldoa aromatyczna
Peumus boldus, jedyny gatunek z rodzaju Peumus, jest powszechnie znany jako Boldo (od nazwy foḻo z Mapudungun ).
To drzewo z rodziny Monimiaceae jest natywnie endemiczne w środkowym regionie Chile , występującym od 33° do 40° szerokości geograficznej południowej .
Boldo został również wprowadzony do Europy i Afryki Północnej , choć nieczęsto widuje się go poza ogrodami botanicznymi
W Brazylii, Argentynie, Chile, Urugwaju i Paragwaju Boldo miesza się z yerba mate lub innymi herbatami, aby złagodzić jego smak.
Niektóre rodziny trzymają w tym celu roślinę Boldo w domu, chociaż torebki herbaty Boldo są łatwo dostępne w prawie wszystkich supermarketach.

Boldo i rośliny o podobnych właściwościach są szeroko stosowane jako łagodna medycyna ludowa w różnych krajach Ameryki Południowej, zarówno na obszarach miejskich, jak i wiejskich, nawet wśród osób, które zwykle nie piją herbat ziołowych innych niż napój mate .
Boldo jest oficjalnie wymieniony jako roślina fitoterapeutyczna jako żółciopędna i żółciopędna , do leczenia łagodnej niestrawności w brazylijskiej farmakopei .
Zaparzone w herbacie Liście Boldo mają lekko gorzki smak i nieco szorstki smak iglasty.
Stosowane są jako zioło kulinarne do przyprawiania wielu pikantnych potraw z rybami, grzybami, warzywami oraz jako składnik sosów.
W niektórych lokalnych kuchniach południowoamerykańskich liście Boldo są również popularne do owijania smażonych ryb i mięsa.
Suszone owoce Boldo służą do przyrządzania pikantnych przypraw.

Suszone liście Boldo są aromatyczną przyprawą i popularnym dodatkiem do yerba mate, herbat, likierów czy kaw. Miejscowa ludność od dawna z powodzeniem stosuje roślinę na rozmaite dolegliwości układu pokarmowego.
Peumus boldus czyli Boldoa Aromatyczna jest dwupiennym krzewem lub drzewem o cienkich gałęziach z silnie aromatycznymi liśćmi.
Występuje głównie w górskich rejonach Chile i Peru. 
W lecznictwie wykorzystywane są: liść Boldo, wyizolowany z niego alkaloid – boldyna, olejek eteryczny (m.in. cyneol), flawanoidy, garbniki oraz sole mineralne – głównie wapnia i magnezu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Boldo

Jak zrobić Herbatę Ziołową Boldo
W filiżance zalać wrzątkiem 1 g suszonych liści.
Herbatę ziołową pij przed posiłkami, do 3 razy dziennie.

Generalnie herbaty nie spożywa się codziennie.
Ma odważny, prawie leczniczy smak i jest używany tylko w razie potrzeby, bardziej jak lekarstwo niż herbata.
Jest przygotowywany przez zamaczanie około 1 łyżki stołowej (6 gramów) suszonych liści Boldo w 1 szklance (240 ml) gorącej wody.
Niektórzy zalecają rozcieńczenie herbaty Boldo innym rodzajem herbaty ziołowej zwanej Yerba Mate, aby była bezpieczniejsza w codziennym spożywaniu.
Możesz nawet kupić gotowe mieszanki tych dwóch rodzajów herbaty.
Istnieje również możliwość zakupu płynnego ekstraktu z rośliny Boldo do przyjmowania jako suplementu.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Boldo - przez Krystyna - 19-05-2023, 00:11
RE: Boldoa - przez Krystyna - 19-05-2023, 00:28
RE: Boldoa - przez Krystyna - 19-05-2023, 00:47



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości