#1

   
Fagopyrum-Gryka
Rodzaj roślin z rodziny rdestowatych.
Należy do niego 28 gatunków.
Rośliny te naturalnie występują w południowo-wschodniej Azji, na obszarze od Pakistanu po Tajlandię i Chiny.
Obszary górskie w tym rejonie wskazywane są jako miejsce pochodzenia rodzaju
Centrum zróżnicowania znajduje się w Chinach, gdzie występuje 10 gatunków, z czego 6 to endemity
Długą tradycję uprawy ma Gryka Zwyczajna uprawiana na różnych kontynentach jako roślina jadalna (wyrabia się z niej m.in. kaszę gryczaną, mąkę i płatki).
Nie jest znana ze stanu dzikiego, prawdopodobnie pochodzi od Fagopyrum Dibotrys.
Występujące w naturze gatunki rosną na górskich łąkach lub na nagiej ziemi, także jako chwasty

Rośliny jednoroczne lub byliny, rzadko półkrzewy.
Osiągają do 2 m wysokości.
Łodyga prosto wzniesiona, gładka lub owłosiona

Zastosowanie
Jako roślina jadalna wykorzystywana jest Gryka Zwyczajna (Fagopyrum Esculentum).
Ten sam gatunek ma zastosowanie w ziołolecznictwie i pszczelarstwie.
Rzadziej uprawiana jest także gryka tatarka (Fagopyrum Tataricum)
W ziołolecznictwie wykorzystuje się poza tym Fagopyrum
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gryka

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Gryka - przez Krystyna - 24-08-2023, 15:52
RE: Gryka - przez Krystyna - 24-08-2023, 16:12



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości