Papryka-Capsicum Chinense
#5

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Chinense Bhut Jolokia
Znana również jako Bhut Jolokia, Ghost pochodzi z północno-wschodnich Indii i jest jedną z najostrzejszych jadalnych Papryczek na świecie. 
W latach 2007–2011 Guinness uznawał tę paprykę za najostrzejszą paprykę świata. 
Właściwie to małe Chili, zwykle jest czerwone lub pomarańczowe i ma około 2½ do 3½ cala długości. 
Jego skórka może być wyboista lub gładka i jest cieńsza niż w przypadku innych papryczek Chili. 
Połowa jego ciepła znajduje się w miąższu owocu. 
Lekko dymny smak Papryki Ghost sprawia, że jest to ulubiony składnik Chutney i Curry.
Rośliny preferują temperatury 70 stopni Fahrenheita lub wyższe, pełne słońce i dobrze przepuszczalną glebę. 
Mają długi okres wegetacyjny wynoszący 110 dni i najlepiej rosną w cieplejszych strefach lub przy pomocy szklarni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Papryka-Capsicum Chinense - przez Krystyna - 16-06-2013, 10:41
RE: Papryka-Capsicum Chinense - przez Krystyna - 12-02-2024, 19:32
RE: Papryka-Capsicum Chinense - przez Krystyna - 12-02-2024, 22:13
RE: Papryka-Capsicum Chinense - przez Krystyna - 12-02-2024, 22:23
Papryka-Capsicum Chinense - przez Krystyna - 10-02-2024, 23:42



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości