Zapiekanki
#14

Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokuła
Składniki:
-ok. 400 g filetu z piersi kurczaka
-3 łyżki oleju (wykorzystany olej ryżowy)
-1 łyżeczki przyprawy do kurczaka z czosnkiem
-300 g brokułów
-100 g salami
-4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-masło do formy
-200 ml śmietany 30%
-100 g sera żółtego (np. cheddar)
-sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy olej z przyprawą, dodajemy mięso i jeszcze raz mieszamy. Odkładamy na ok. 10 minut do lodówki.
Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Salami obieramy ze skóry i kroimy.
Kawałki kurczaka smażymy na rumiano. Mieszamy salami z kaszą jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
Głębokie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy kaszę z kawałkami mięsa. Wykładamy brokuły i polewamy śmietaną (wcześniej wymieszaną ze startym żółtym serem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości