Zapiekanki
#17

Wiejska zapiekanka
Składniki:
puree:
500 g ziemniaków
1 łyżka masła
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
sos:
300 g mielonej wołowiny (może też być mięso drobiowe)
2 łyżki oleju
1 marchewka
1 czerwona cebula
1 mała puszka kukurydzy konserwowej (może też być mieszanka kukurydzy i groszku)
1 opakowanie Knorr Lasagne - Naturalnie Smaczne
sól, pieprz
ponadto:

2 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Puree
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Chwilę odparować. Przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać masło i przyprawy. Dobrze wymieszać.

Sos
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażyć razem ok. 2 minut, aż warzywa zmiękną. Odsunąć je na brzegi patelni, a na środek włożyć mięso. Całość smażyć, mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Lasagne Naturalnie Smaczne Knorr rozprowadzić w 450 ml zimnej wody. Dolać do duszonych warzyw. Zamieszać. Przykryć pokrywką. Dusić razem 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach 17 x 23 cm wyłożyć mięsny sos. Na wierzchu ułożyć puree.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C ok. 20 minut,aż wierzch zapiekanki lekko się zrumieni. Przed podaniem posypać startym parmezanem.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości