Zapiekanki
#18

Zapiekanka „gyros”
Skladniki:
2 woreczki ryżu (po 100 g)
2 pojedyńcze piersi kurczaka
1 cebula
2 czerwone papryki
6 korniszonów
puszka kukurydzy
4 pełne łyżki majonezu
4 pełne łyżki ketchupu
około 250 g tartej mozzarelli (ewentualnie goudy)
sól, przyprawa do gyrosa
Umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do zamykanego pojemniczka, doprawiamy przyprawą do gyrosa (u mnie około 2 łyżki), polewamy 1 łyżką oleju, mieszamy i odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Wyciągamy z wody.
Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy na mniejsze kawałki (na plasterki lub w kostkę). Kukurydzę osączamy z zalewy.
W garnuszku mieszamy majonez z ketchupem.
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni (na 1-2 łyżkach oleju). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso kurczaka. Podsmażamy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy około 1,5 woreczka ryżu, wyrównujemy. Wykładamy kurczaka razem z cebulką. Całość przykrywamy połową sosu majonezowo-ketchupowego. Posypujemy połową sera. Wykładamy warzywa: ogórki, paprykę i kukurydzę. Następnie wykładamy pozostały ryż. Smarujemy pozostałym sosem i posypujemy resztą sera.
Zapiekamy około 20-25 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zrodlo:
http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/...nka-gyros/
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości