Zapiekanki
#19

   
Jesienna zapiekanka z dynią
Składniki:
30 dag makaronu orzo
1,5 szklanki pokrojonej w kostkę świeżej dyni
10-12 główek brukselki
12-14 małych pomidorków lub pomidorów suszonych w oliwie
1 batat
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
1 kula sera mozzarella
100 ml śmietany 12%
1 duże jajko
3 łyżki startego parmezanu
400 ml bulionu warzywnego
4-5 gałązek świeżego tymianku
sól
4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. Brukselki, batat i marchew obierz, umyj. Batat i marchew pokrój w kostkę (taką jak dynia), brukselki na połówki. Seler umyj, pokrój w grube plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp listkami tymianku  i solą. Piecz w 180 st. C przez  30 minut. Wyjmij z piekarnika.

2. Makaron podsmaż na reszcie oliwy. Zalej go gorącym bulionem i ugotuj do miękkości. Mozzarellę zetrzyj, wymieszaj ze śmietaną, jajkiem i połową parmezanu. Dołóż makaron i warzywa, przemieszaj. Przełóż do natłuszczonej keksówki. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz 20 minut  w 170 st. C. Posyp parmezanem.
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-j...Id,2460143
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości