Zapiekanki
#24

   
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Składniki
8-10 ziemniaków
500 g mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do podsmażania mięsa
2 łyżki przecieru pomidorowego


Składniki na sos
200 ml śmietanki 18 % lub 30 %
150 g tartego żółtego sera
jajko
sól pieprz
szczypiorek do posypania
oliwa z oliwek lub olej do posmarowania naczynia i skropienia ziemniaków przed pieczeniem

Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut od momentu zaczęcia gotowania się wody. 
Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, maja być lekko podgotowane nie do miękkości.
Cebulę podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju, gdy cebula będzie już podsmażona dodać mięso mielone. 
Podsmażone mięso doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Gdy mięso i ziemniak będą się studzić przygotowuje sos.
Jajko roztrzepać dodać starty żółty ser oraz śmietankę wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub oliwą. 
Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i układać na zakładkę. 
Na ziemniaki wylać 1/3 sosu, na sos wyłożyć podsmażone mięso mielone. 
Następnie na mięso wykładamy pozostały sos, delikatnie wciskając, na sos układamy drugą warstwę ziemniaków również na zakładkę. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą lub olejem aby ziemniaki się nie spaliły. 
Zapiekankę pieczemy ok 30-45 minut w temp. 200 stopni. 
Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
https://elawkuchni.pl/zapiekanka-ziemnia...-mielonym/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości