Zapiekanki
#5

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
4 ziemniaki,
50 dkg mielonego mięsa
1 cebula
10 dkg wędzonego boczku
200 ml bulionu
2 pomidory
1 papryka
olej
10 dkg żółtego sera
rozmaryn
sól, pieprz

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plasterki- obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na 2 łyżkach oleju. Skwarki zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso, podsmażyć, a nast. podlać bulionem i dusić na małym ogniu ok 10 min.
Pomidory i paprykę umyć i pokroić na kawałki, dodać do mięsa, chwilę poddusić, dodać rozmaryn, doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, dno wyłożyć plastrami ziemniaków, mięsem i ponownie ziemniakami. Posypać skwarkami i serem.
Piec ok 40 min w 200 st. Celsjusza
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości