Warzywne wariacje...
#1

pieczona oberżyna z serem feta Mniam Mniam Mniam Muza

składniki:
1. oberżyna ( ilość zależna od ilości osób 1:1 ... lub dla tych co uwielbiają to 2 oberżyny: 1 osobę! ale to trochę za dużo można się z kimś podzielić )
2. 1-2 ząbki czosnku ( zmiażdżone lub drobniutko pokrojone )
3. conajmniej garść natki pietruszki drobno siekanej ( zwykłej - nie tej falbaniastej bo nie ma smaku )
4. sól morska lub kamienna i pieprz czarny - mielone bezpośrednio z młynka
5. ser feta ( lub więcej - ja na 2 osoby zużywam kostkę sera ... bo lubię )
6. 10 łyżek oliwy z oliwek ... lub więcej - jak kto lubi
7. dodatek ... sok z cytryny wyciskany bezpośrednio
8. opcja dola mięsożerców - równie przepyszna ) kilka plastrów boczku upieczonego w piekarniku z oberżyną ... czas wg gustu

czas przygotowania około 30 min ( w tym pieczenie )

1. rozgrzej piekarnik na funkcji grillowania ( czyli z górnej grzałki ) ... jeśli nie masz funkcji automatycznego grilla załącz piekarnik na około 180-190*C ...
2. umyj oberżyny pod wodą i wytrzyj ... nie obrywaj tego zielonego kapturka na końcu
3. ostrym nożykiem natnij oberżynę na cztery części - od ogonka wzdłuż do ogonka ( tak jak się nacina pomarańczę przed obraniem )
ale tylko przetnij skórkę nie przecinając owoca/warzywa
4. grilluj oberżyny w piekarniku-grillu przez 20 min ... obracając co 7 min na inny bok
grilluj do momentu kiedy oberżyny będą miękkielub "aldente" w zależności od upodobania - jak kto lubi ... ale nie grilluj ich do momentu zapadnięcia miąższu
( skórka powinna stać się matowo / mętna brązowa )
5. odstaw oberżyny do dużego półmiska na 2 min do ostygnięcia
6. potem ściągnij nożem skórkę - wzdłuż nacięć będzie dużo łatwiej
7. przetnij oberżynę wzdłuż i połóż środkiem na wierzch

w trakcie pieczenia oberżyn przygotuj
zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę

a) część pietruszki i czosnku zmieszaj z oliwą z oliwek
b) polewaj oberżyny ( czyli środek oberżyny - powinien być na wierzchu , zaokrąglona zewnętrzna część pod spodem ) z łyżki oliwową miksturą
c ) użyj soli z młynka i posól oberżyny ... z umiarem gdyż ser też jest słony
d) użył pieprzu z młunka - wg gustu
e) pokrusz ser na wierzch
f) posyp pietruszką ... opcjonalnie pokrop sokiem z cytryny lub polej oliwą
g) mięsożercy - pokroić upieczone plasrty boczku w cieniutkie paseczki i posypac na wierzch przed oliwą

smacznego ... jest przepyszna ... Hura Hura Hura Mniam

dla ludzi zwracających uwagę na szczegóły: uwaga! jest taki moment pieczenia między 20-25-30 min gdzie oberżyna osiąga idealny perfekcyjny smak
więc od pierwszego razu zwracaj uwagę jak dopieczona jest oberżyna ( przy jakim czssie wyciągałaś z piekarnika ) ... bo potem będziesz chciał/-a jeść tylko taką
wartopamiętać ile stopni i jaki czas
jeśli po 20 min uważasz, że to jeszcze nie to .. wsadź ją na kilka min dłużej ... ale nie przesadź ...
jest rewelacja

pycha!!!!!!!!!!!!!!! Hura Hura Hura
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości