09-12-2016, 09:12
Rolada z indyka ze szpinakiem
Składniki:
ok. 1 kg filetu z indyka
100g sera feta
8 suszonych pomidorów z zalewy
100 szynki parmeńskiej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
nadzienie szpinakowe:
1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach (220 g)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietanki 30%
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak (bez rozmrażania) i smażyć na średnim ogniu 10-12 minut. Pod koniec smażenia dodać starty czosnek i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Filet umyć i osuszyć. Rozłożyć na dużej desce wyłożonej folią spożywczą. Jeśli jest bardzo gruby naciąć w poprzek, ale tak by nie przeciąć do końca. W ten sposób łatwiej będzie go rozbić. Mięso przykryć drugim kawałkiem folii i roztłuc na grubość ok. 1 - 1,5 cm. (Patrz zdj.) Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez wyciskarkę i natrzeć mięso od wewnątrz. Do natarcia mięsa można dodatkowo użyć 1-2 łyżek oleju z suszonych pomidorów.
Na jednym brzegu mięsa ułożyć pas szpinaku, obok suszone pomidory przecięte na pół oraz ser feta pokrojony w kostkę. Wzdłuż brzegu z farszem mięso zwinąć dość ściśle tworząc roladę. Brzegi rolady spiąć wykałaczkami. Wierzch posmarować 2 łyżkami oleju z pomidorów i obłożyć plastrami szynki zawijając je pod spód mięsa. Tak przygotowaną roladę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Wstawić z roladą do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia, w temp. 180 C przez 40 minut. Mięso wyjąć, odstawic na 10 minut i pokroić na porcje.
Składniki:
ok. 1 kg filetu z indyka
100g sera feta
8 suszonych pomidorów z zalewy
100 szynki parmeńskiej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
nadzienie szpinakowe:
1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach (220 g)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietanki 30%
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak (bez rozmrażania) i smażyć na średnim ogniu 10-12 minut. Pod koniec smażenia dodać starty czosnek i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Filet umyć i osuszyć. Rozłożyć na dużej desce wyłożonej folią spożywczą. Jeśli jest bardzo gruby naciąć w poprzek, ale tak by nie przeciąć do końca. W ten sposób łatwiej będzie go rozbić. Mięso przykryć drugim kawałkiem folii i roztłuc na grubość ok. 1 - 1,5 cm. (Patrz zdj.) Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez wyciskarkę i natrzeć mięso od wewnątrz. Do natarcia mięsa można dodatkowo użyć 1-2 łyżek oleju z suszonych pomidorów.
Na jednym brzegu mięsa ułożyć pas szpinaku, obok suszone pomidory przecięte na pół oraz ser feta pokrojony w kostkę. Wzdłuż brzegu z farszem mięso zwinąć dość ściśle tworząc roladę. Brzegi rolady spiąć wykałaczkami. Wierzch posmarować 2 łyżkami oleju z pomidorów i obłożyć plastrami szynki zawijając je pod spód mięsa. Tak przygotowaną roladę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Wstawić z roladą do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia, w temp. 180 C przez 40 minut. Mięso wyjąć, odstawic na 10 minut i pokroić na porcje.