Kluchy, kluski...
#13

Krystyna napisał(a):Leniwe pierogi to podobnie jak kopytka popularne kluski ziemniaczane, jednak głównym składnikiem jest tutaj twaróg, a ziemniaki są jednym z dodatków. Najczęściej podawane są polane masłem lub śmietaną i posypane cukrem, a niekiedy także cynamonem. W niektórych rejonach podaje się je ze smażoną bułką tartą.

I po raz drugi pozwolę się z tym nie zgodzić - do leniwych pod żadnym pozorem nie dodaje się ziemniaków!
To proste - kopytka robi się z ziemniaków, leniwe z sera - koniec, kropka. No chyba, że ktoś nie chce robić klasycznych, tylko własne wariacje na temat. Oczko Pierogi leniwe (bo taka jest prawidłowa ich nazwa) powinny być bardzo delikatne, prawie rozpływające się w ustach - a gdy zrobimy je z ziemniakami stają się dużo bardziej twarde, no i zmieniają nieco smak. Najlepiej o delikatności tych klusek niech świadczy fakt, że w starych książkach kucharskich (np. w moim przedwojennym wydaniu "Doskonałej kuchni" M. Marciszewskiej) figurują one pod nazwą "serniczki". A czy serniczki mogą być twarde? Uśmiech

Ten akurat przepis pochodzi ze strony:
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przep..._4713.html
Ja nie dodaję cukru waniliowego, nie ma potrzeby.

Klasyczne pierogi leniwe

Składniki:
3 jajka
cukier waniliowy
10 dag masła
pół kg tłustego lub półtłustego twarogu
15 dag mąki pszennej
3 dag bułki tartej
ewentualnie cynamon
sól

Przygotowanie:
Ser biały, żółtka, cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę – proszę pamiętać o dodaniu szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Do powstałej masy dodać mąkę, wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać więcej mąki (ale im więcej mąki, tym kluski będą twardsze). Z przygotowanej masy uformować wałeczki o średnicy około 2 cm (podsypać stolnicę mąką, bo to ciasto dosyć mocno się lepi), spłaszczyć je i pokroić w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody. W tym czasie przygotować zasmażkę. Na rozgrzaną patelnię wysypać tartą bułkę i dodać masło. Podsmażyć na złoty kolor. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Polać przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem lub cynamonem.

A ja najbardziej lubię leniwe polane bułeczką przyrumienioną na maśle, a po wierzchu miodem (może być oczywiście cukier zamiast miodu jak ktoś woli). Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 03-03-2013, 01:43
RE: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Joana - 22-04-2017, 16:17
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 00:21
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 01:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości