Kluchy, kluski...
#3

Kluski francuskie
są bardzo uniwersalne.
Przyrządza się je z jajek, masła i mąki, bez dodawania wody.
Na kluski francuskie najlepiej nadaje się mąka krupczatka, gdyż wówczas kluski są bardzo puszyste i mają dobrą konsystencję.
Technika gotowania klusek jest taka sama jak klusek półfrancuskich.
Kluski francuskie, które mogą zawierać takie dodatki, jak wyżyłowana zmielona wątroba lub ugotowane i drobniutko posiekane grzyby, stanowią dodatek do rosołu, zup czystych, do mięsa z sosem, a także jako osobne danie, po prostu polane stopionym masłem.
Istnieją też kluski półfrancuskie.
To nic innego jak kluski francuskie, do których dodaje się wodę przy ich wyrabianiu.
Mają podobne zastosowanie, jak kluski kładzione.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 03-03-2013, 01:43
RE: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Joana - 22-04-2017, 16:17
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 00:21
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 01:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości