Kluchy, kluski...
#9

Ciemne kluski śląskie
to druga popularna odmian śląskich klusek, gdzie do gotowanych ziemniaków, oprócz mąki, dodaje się także startą masę z surowych ziemniaków, która podobnie jak w przypadku wielkopolskich szarych klusek, nadaje im charakterystyczny ciemny odcień.
Sposób formowania i podawania ciemnych klusek jest taki sam, jak w przypadku białych klusek śląskich.
Są jedną z podstawowych potraw na górnym Śląsku i są najczęściej podawane do obiadu razem z kluskami białymi na osobnych półmiskach.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 03-03-2013, 01:43
RE: Kluchy, kluski, makarony ... - przez Joana - 22-04-2017, 16:17
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 00:21
RE: Kluchy, kluski... - przez Krystyna - 11-03-2021, 01:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości