Cytrusy
#1

   
Cytrus (Citrus L.) – rodzaj roślin z rodziny rutowatych.
Wśród taksonomów trwają spory co do definiowania rodzaju, przy czym badania molekularne w XXI wieku wskazują raczej na potrzebę scalenia w ramach tego rodzaju kilku dawniej wyodrębnianych taksonów.
Problemy w klasyfikacji rodzaju powoduje też łatwość z jaką należące tu gatunki mieszają się, zdolność do rozmnażania apomiktycznego oraz trwająca od tysięcy lat ich hodowla.
Zalicza się tu co najmniej 20–25 gatunków występujących w Azji południowej, wschodniej i południowo-wschodniej, w Australii i wyspach południowo-zachodniego Pacyfiku
. Gatunkiem typowym jest Citrus medica L.
Owoce tych roślin zwane cytrusami uważane są za jedne z najważniejszych owoców tropikalnych i subtropikalnych.
W dokumentach chińskich znajdują się dowody na ich uprawę już 2200 lat p.n.e., wiele gatunków na półkulę zachodnią trafiło dopiero w XIX i XX wieku

Zwykle wiecznie zielone, rzadko zrzucające liście krzewy lub niewysokie drzewa dorastające do 5–15 m, o gęstej, foremnej koronie.
Młode pędy zielone, często są spłaszczone lub kanciaste.
U wielu gatunków występują ciernie
Kwiaty
Wyrastają pojedynczo lub w niewielkich skupieniach w kątach liści.
Są obupłciowe lub męskie, pachnące.
Owoce
Charakterystyczne, znane jako owoce cytrusowe lub cytrusy.
Mięsiste jagody zwane hesperidium , w kolorze od zielonego po ciemnopomarańczowy.
U wielu gatunków w młodych owocach dominuje chlorofil, później zwiększa się udział żółtych lub pomarańczowych karotenoidów

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości