Tatarak
#12

   
Przyprawa i jej zastosowanie. 
Jako przyprawę stosuje się wysuszone, silnie, lecz przyjemnie pachnące kłącze tataraku.
Zależnie od sposobu przygotowania rozróżnia się kłącze okorowane, nie okorowane i kandyzowane.
Kłącze nie okorowane odznacza się największą zawartością olejku lotnego i najsilniejszym zapachem.
Kłącze okorowane jest niekiedy mielone. 
Ma smak korzenny i gorzkawy.
Tatarak jest najczęściej stosowany w kuchni islamskiej i indyjskiej.
Proszkiem otrzymanym ze zmielenia kłączy przyprawia się potrawy słodzone i kompoty z owoców, w tym również z jabłek i gruszek.
 
Jako przyprawę dodaje się tatarak do napojów orientalnych, służy on również do wyrobu słodyczy i gorzkich likierów pobudzających apetyt.
Proszek z kłączy tataraku wchodzi w skład mieszanek ziołowych, zwłaszcza typu curry. 
Nadaje się do mieszania z gałką muszkatołową, wanilią oraz cynamonem i przypomina imbir. 
Sam tatarak bez domieszek należy stosować w małych ilościach. Uwaga: świeże, mięsiste kłącza powodują wymioty.

Tatarak zwyczajny to ceniona roślina przyprawowa (stosowana najczęściej w kuchni islamskiej i indyjskiej). 
Jako przyprawy wykorzystuje się kłącza roślin dziko rosnących. 
Kłącza zbieramy jesienią i po oczyszczeniu suszymy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 40⁰ C.
Przyprawa i jej zastosowanie:
W kuchni wykorzystuje się wysuszone kłącza tataraku, najczęściej kłącza maja formę zmieloną. 
Tatarak ma gorzki i korzenny smak. 
Przyprawę wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i islamskiej do przyprawiania potraw słodzonych, kompotów owocowych, napojów orientalnych 
oraz gorzkich likierów pobudzających apetyt. 
Proszek z kłączy wchodzi w skład mieszanek ziołowych typu curry. 
Świeże kłącza po spożyciu wywołują wymioty.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości