Zioła dla znaków zodiaku
#2

Baran
Pokrzywa zwyczajna
Słowianie od wieków przypisywali jej właściwości magiczne.
Jako ziele lecznicze znana jest ze swoich właściwości bakteriobójczych, przeciwzapal­nych, moczopędnych, przeciwkrwotocznych, przeciwcukrzycowych i pobudzających prze­mianę materii.
Medycyna ludowa zaleca ją przy bólach reumatycznych, artretycznych, nerwobólach, postrzałach, „zapaleniu korzonków" (w tych przypadkach stosuje się biczowanie chorych miejsc szczytami pędów oraz nacieranie na­lewką z pokrzyw posiekanych razem z korze­niami i zalanych czystą wódką).

Liście gotowane w winie „leczyły i czyściły żołądek, burczenie w kiszkach rozpędzały a pokrzywy młode, gotowane, żołądek zmiękczały" - czytamy w starych zielnikach.
Świeży, majowy sok z pokrzywy to śro­dek wzmacniający, zwiększający siły obronne organizmu, pomocny przy anemii, zaburze­niach miesiączkowania i ogólnym osłabieniu.
Nasiona zaś zalecano przy zatruciach, zwłaszcza grzybami, najlepiej gotowane w winie.
Równocześnie ta sama „mikstura" była uważana za skuteczny afrodyzjak dla obu płci.

Pokrzywę zwano też „zielem karna­wałowym".
Według starych kalendarzy, „aby nie mordować się w tańcu i chodzeniu dale­kim - trzeba włożyć w obuwie pod same po­deszwy pokrzywowego liścia".

Współczesna medycyna potwierdziła przeciwpotne właściwości tego ziela, a naturoterapeuci radzą zmieloną na proszek pokrzywą zasypywać nogi i wnętrza butów.
Wówczas unikniesz zmęczenia, potu i brzydkiego za­pachu. Napar z pokrzywy z kolei „oddech przyjemnym czyni".

Napar pokrzywowy dla zdrowia i urody
1 łyżkę suszonych, rozdrobnionych liści zalać szklanką wrzątku i trzymać pod pokrywką przez 10 minut.
Odcedzić.
Pić 3 razy dziennie po szklance między posiłkami. Takim naparem można również przemywać twarz i płukać włosy, co nada im blask i puszystość.

Miód pokrzywowy
5 łyżek stołowych liści pokrzywy zemleć w młynku do kawy i wymieszać z 5 łyżkami miodu.
Włożyć do słoika i zażywać codziennie na czczo po 1 łyżecz­ce (najlepiej żując i starannie mieszając ze śliną).
Można też posmarować takim miodem grzankę czy bułkę i zacząć od niej śniadanie.
To prawdziwa bom­ba witaminowa, wzmacnia odporność, zabija bak­terie i dodaje energii.

Barana wspierają również aloes, ma­jeranek, bazylia, bylica pospolita, mni­szek lekarski, kolendra, pięciornik gęsi.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości