Ryż...w roli głównej
#4

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Dango – pieczone ryżowe kulki z sosem
Kulki będą kolorowe, jeśli dodamy do nich barwniki, np. sproszkowaną japońską zieloną herbatę lub paprykę.

Składniki
3/4 szkl. mąki ryżowej
1/2 szkl. cukru
2,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej

1.Mąkę ryżową wsypujemy do miski.
Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy 120ml wody.
Wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki.
Następnie zagniatamy ok. 3 minut.
Formujemy 32 kulki.
Układamy w naczyniu do gotowania na parze.
Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut).
2.Na patyki do szaszłyków nabijamy po 4 kulki. Pieczemy (z włączoną funkcją grilla) 5 minut w temp. 180 ˚C.
3.Przygotowujemy sos: sos sojowy mieszamy z 5 łyżkami wody i cukrem.
Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z 2 łyżkami wody.
Mieszając, gotujemy, aż powstanie gęsty sos.
Dango układamy na talerzu,polewamy sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/da...neprzepisy

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości