Żółtlica-Galinsoga
#4

   
Mało ogrodników i działkowców wie, iż Żółtlica (niem. Knopfkraut), którą tak wyrywają ze swoich grządek to cenna roślina lecznicza.
Rośnie na polach, pastwiskach, ugorach, nieużytkach, przychaciach, przy kompostach, na miedzach, zaniedbanych uprawach zbożowych.
Jest pospolita.
Polsce mamy dwa gatunki żółtlicy:
Galinsoga Ciliata-Zółtlica Owłosiona
Galinsoga Parviflora-Żółtlica Drobnokwiatowa
Rodzaj Galinsoga należy do rodziny złożonych – Compositae (=Asteraceae).

Surowcem jest ziele Żółtlicy – Herba Galinsogae, zbierane w okresie kwitnienia i suszone w ciemnym miejscu.
Ze świeżego ziela można sporządzić maść na maśle kozim (przez ucieranie) skuteczną w leczeniu trudno gojących się ran, owrzodzeń, oparzeń, wyprysków, suchego zapalenia skóry.
Przed utarciem ziele najlepiej skropić alkoholem i gliceryną.
Ponadto ze świeżego umytego ziela Żółtlicy warto sporządzić macerat, ziołomiód, sok i intrakt.

Żółtlica nie była w Polsce nigdy lekiem oficjalnym.
Miała tylko znaczenie w medycynie ludowej i była mało popularnym ziołem.
Używana głownie była do leczenia ran, wyprysków, zmian troficznych skóry i jako środek wzmacniający oraz odżywczy.
Formy użycia ziela były proste: wyduszony sok, a raczej macerat, pogniecione ziele, maść ze świeżego ziela.
Doskonałe do leczenia ran, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, egzema, oparzeń, owrzodzeń jest utarte świeże ziele z olejem lnianym i tranem pół na pół.

Ziele Żółtlicy utarte z olejem lnianym lub oliwką z oliwek (zieloną i mętną) świetnie działa żółciopędnie i żółciotwórczo, pobudza wydalanie złogów żółciowych, pobudza procesy detoksykacji i oczyszczania jelit, reguluje wypróżnienia.
Taka papkę z ziela Żółtlicy i oleju zażywać po 3 łyżki na czczo rano i popołudniu, w tym czasie przyjmować jedynie wody zdrojowe (np. Zuber) i stosować głodówkę przez 2-3 dni.
Dobra metoda na oczyszczenie organizmu z ksenobiotyków, szkodliwych metabolitów.
Korzystnie działa przy przewlekłych chorobach skóry i “zastojach metabolicznych”.

Młode pędy lub same listki można spożywać w formie sałatek z oliwą oraz przyrządzać po zmieleniu jak szpinak.
 Działają odżywczo i odtruwająco.
Żółtlica korzystnie działa na wątrobę przy wirusowym zapaleniu oraz po zatruciach (pobudza regenerację hepatocytów).
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości