Wanilia
#9

Sadzonki za pomocą których rozmnaża się wanilię dochodzą niekiedy do 4 metrów długości.
Liany wanilii pnące się po pniach drzew lub specjalnie przygotowanych rusztowaniach osiągają długość od 10 do 15 metrów.
Liście wanilii dochodzą do 22 cm długości.
Nawet jej kwiaty są duże – mają płatki mierzące od 5 do 7 cm i skupiają się w dużych gronach (20-30 kwiatów).Wydawałoby się, że skoro wszystko duże, to pewnie i wszystkiego dużo.
A jak dużo to i tanio. A tu szok Szanowni Państwo.

Od momentu kiedy wanilia zakwita zaczynają się schody. Dlaczego?
Ano dlatego, że kwiaty tej orchidei otwierają się tylko na jeden dzień.
Poza tym mogą je zapylić wyłącznie niektóre kolibry lub pszczoły z gatunku Melipona i Trigona wyposażone w długą trąbkę i występujące wyłącznie w Meksyku.
Samo zapylenie też nie jest proste.
Owad swą budową lub dziobek ptaka muszą być ściśle dopasowane do kształtu i wielkości kwiatu.
Toteż nie wszystkie kwiaty wanilii, zebrane w duże kwiatostany, zostają zapylone i w związku z tym nie wszystkie wydają owoce.

Co prawda, w niektórych rejonach, gdzie rozpowszechnione są uprawy wanilii, kwiaty zapyla się ręcznie.
Kobiety zajmujące się tym procesem, nazywane swatkami, zapylają dziennie do 2000 kwiatów.
Robią to za pomocą kolca z drzewa cytrynowego lub cienkiego patyczka.
Przez trzy miesiące, dzień w dzień, przenoszą pyłek z jednego kwiatu wanilii na drugi.
To się nazywa ręczna robota! ?
Tu także zapyla się tylko kilka kwiatów z całego kwiatostanu.
W przeciwnym razie owoce powstałe ze wszystkich kwiatów byłby zbyt małe , o mniejszej wartości.

Potem owoc dojrzewa i dojrzewa….
I tak się czeka i czeka, od 4-9 miesięcy po zapyleniu, aż w końcu dojrzeje.
Świeża laska wanilii, przypominająca zwyczajna fasolkę szparagową, jest całkowicie bezwonna.
Zapach pojawia się dopiero po poddaniu jej procesowi fermentacji, podczas którego wanilia brązowieje i zaczyna słodko pachnieć.
Zapach wanilii pochodzi od jej składnika – waniliny.
Wanilina osiada w formie kryształków na powierzchni laski.
Ten krystaliczny wykwit nosi nazwę „szronu waniliowego”.
Żeby nie było wątpliwości.
Na tym etapie też nic nie dzieje się jak za dotknięciem magicznej różdżki.
W ciągu dnia wielokrotnie wystawia się strąki na działanie słońca, potem umieszcza przywiędłe owoce w szczelnych skrzynkach, potem znowu słońce, skrzynki, słońce skrzynki, ugniatanie, przebieranie i tak przez kilkanaście lub kilkadziesiąt dni.
Ale uzyskany efekt wart jest trudów.
Dlatego tak drogo.
A jak ma być taniej to do spożywczaka zapraszam po cukier waniliowy!
Taki tam substytut wanilii, ale za to w przystępnej cenie [Obrazek: oczko.gif]

Z wanilią jest jak z winem.
Im starsza tym lepsza.
Najlepsza jest ta wanilia, która „starzejąc się” wydziela wanilinę, a ta krystalizuje się i pokrywa laskę wanilii nalotem o niezwykłym aromacie.
Spośród wszystkich przypraw wanilia charakteryzuje się najprzyjemniejszym i wytwornym smakiem, który stawia ją na honorowym miejscu.
Jej zapach stanowi kompozycję składającą się z dwustu substancji aromatycznych!
Nic nie zastąpi zapachu laski sfermentowanej i wysuszonej prawdziwej wanilii i tylko w takiej postaci dodawana jest do najsłynniejszych, markowych wyrobów.
◾Wanilia z Meksyku – uważana za gatunek najwyższej jakości. Jest najdelikatniejsza ze wszystkich. Bardzo aromatyczna.
◾Wanilia Bourbon wywodząca się z Madagaskaru i wyspy de la Reunion jest używana najczęściej, choć jej aromat nie jest tak subtelny i mocny jak poprzedniczki.
◾Wanilia z Tahiti silniej pachnie lecz jej smak jest mniej wyrazisty.
https://ekaloria.pl/wanilia-kwitnie-bard...le-krotko/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości