Wanilia
#1

   
Vanilla-Wanilia
Rodzaj roślin jednoliściennych z rodziny storczykowatych (Orchidaceae), liczący 109 gatunków rosnących dziko w strefach tropikalnych.

Gatunkiem typowym jest Vanilla Mexicana
Najbardziej popularnym...Vanilla Planifolia-Wanilia Płaskolistna-gatunek pnącza z rodziny storczykowatych (Orchidaceae).
Występuje w stanie dzikim w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej.
Liana osiągająca 10 do 15 m długości.
Wanilia jest epifitem korzystającym ze składników pokarmowych znajdujących się w obumarłych pniach i konarach drzew, które służą jej za podpory.
Suszone i odpowiednio preparowane torebki nasienne zawierają substancję zapachową - Wanilinę.
Używane są jako popularna przyprawa w cukiernictwie oraz w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.

Pochodzenie nazwy
Nazwa Vaynilla lub mały strączek pojawiła się w literaturze w 1658 dzięki pisarzowi Piso.
Ale dopiero od 1703 rozpowszechniona została przez duchownego, ojca Plumier nazwa-La Vanille (franc.), czyli Wanilia.

Kto odnalazł Wanilię?
Wanilia była znana już w czasach prekolumbijskich.
Jej uprawą specjalizowali się Aztekowie.
Była niezwykle ważną rośliną, o czym może świadczyć fakt, iż należała do danin państwowych, które były składane cesarzowi Meksyku.
Aztekowie używali Waniliii jako przyprawy i leku.
Przyprawiano nią czekoladę oraz przyrządzano pachnidła.
W lecznictwie stosowano Wanilię jako lek wzmacniający, miała ona odpędzać zmęczenie oraz troski.

Wanilię do Europy przywiózł hiszpański konkwistador Hernan Cortes.
Poznał on smak niezwykłego napoju nazywanym przez Azteków "Tlilxochitl" jakim była czekolada z dodatkiem Wanilii.
Przygotowywano go bardzo w prosto, w napoju czekoladowym maczano laski Wanilii.
Tak zachwycił go ten nowy smak, że postanowić wprowadzić go do Hiszpanii.
Przepis na ów napój wraz z zapasami Wanilii popłynął do Hiszpanii, skąd szybko rozprzestrzenił się na cały kontynent.

Wanilia w roku 1602 znalazła się na liście przypraw, które mogą być stosowane w kuchni królowej brytyjskiej Elżbiety I
Przez długi czas uprawa Wanilii była możliwa jedynie w Meksyku, gdyż tylko tam żyły owady zapylające kwiaty Wanilii.
Dopiero do połowy XIX w, kiedy to wynaleziono metodę sztucznego zapylania kwiatów.
Teysman (dyrektor holenderskiego ogrodu doświadczalnego) za pomocą ostro zakończonych pędów bambusowych przeniósł pyłek na znamię kwiatów i odniósł sukces.
Umożliwiło to uprawę Wanilii w innych krajach.
Do Polski Wanilina trafiła głównie dzięki działalności firmy Dr. Oetkera, mającej już przed wojną swoją filię w Oliwie.
źródło
więcej informacji tutaj...
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości