Rokitnik
#3

   
Owoce o zapachu Ananasa… czyli o Rokitniku…
Rokitnik Zwyczajny - surowiec zielarski stanowią owoce.
Są one źródłem związków takich jak: witaminy (zawierają dużo witaminy C, witaminę E i z grupy B – B1, B2, B6 i kwas foliowy oraz K1 i D), flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, cukry, pektyny, fenolokwasy, kwasy organiczne oraz karotenoidy.
Można w nich znaleźć także związki magnezu, potasu, wapnia, żelaza i sodu.
W nasionach przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe  oraz fitosterole, w tym sitosterol o właściwościach gojących.
W lecznictwie wykorzystuje się zarówno sok z Rokitnika jak i olej.
Zastosowanie w lecznictwie:
Sok-pobudza czynności wydzielnicze żołądka, wspomaga pracę jelit, obniża poziom cholesterolu oraz stanowi źródło witaminy C.
Wzmacnia odporność i zmniejsza kruchość naczyń włosowatych.
Poleca się go osobom osłabionym oraz pomocniczo w chorobie nadciśnieniowej.

Olej-może być pozyskiwany z miąższu lub z nasion.
Olej z nasion zawiera głównie kwasy tłuszczowe, przez co korzystnie wpływa na układ naczyniowy, na skórę i przewód pokarmowy.
Posiada działanie przeciwutleniające (polifenole i witaminy) i przeciwzapalne.
Stanowi także w farmacji rozpuszczalnik w preparatach z witaminą D, dzięki czemu ułatwia jej wchłanianie. 
Można go pić osłonowo na żołądek.

Rokitnik to przede wszystkim roślina znana w weterynarii.
Od wieków podawano owoce koniom w leczeniu robaczyc, zaś młode pędy na przyrost masy.
W Mongolii wyciągiem olejowym leczono rany i podawano na uspokojenie.
Medycyna tybetańska zalecała stosowanie Rokitnika w celu łagodzenia kaszlu, na biegunkę, na lepsze krwawienie  i wiele innych dolegliwości, w tym reumatyzm i gościec.
Roślina jest bardziej znana w krajach takich jak: Rosja, Chiny, Niemcy czy Mongolia.

Zastosowanie w kuchni: 
Owoce Rokitnika służą do wyrobu win, nalewek, przetworów takich jak: marmolady, dżemy, soki czy jogurty 
Stanowią przyprawę do mięsa (suszone owoce) oraz naturalne konserwanty żywności (duża ilość witaminy C).
1. Owoce bez pestek można zakonserwować w cukrze zasypując je w proporcji 1:1.
2. Dżem z Rokitnika- oczyszczone owoce gotować z małą ilością wody, aż zmiękną.
Dodawać małymi porcjami cukier i pektynę.
Po zgęstnieniu zawekować.
Składniki: 1kg owoców, 800g cukru, pektyna.

Zastosowanie w kosmetyce: 
Olej Rokitnikowy wchodzi w skład kosmetyków pielęgnacyjnych i natłuszczających, regenerujących oraz łagodzących podrażnienia (kremy).
W Rosji leczy się nim odmrożenia, oparzenia oraz odleżyny, blizny i rozstępy.
Zmniejsza  ból i ułatwia gojenie.
Ze względu na bogaty skład witaminowo-mineralny sok z Rokitnika pity regularnie uzupełnia ich niedobory i zapobiega wypadaniu włosów.
Pachnie jak ananas, smakuje kwaskowo-lekko cytrusowo… Rokitnik…
A Niesteruk,H Lewandowska Ż Golub, R Świsłocka… – Kosmos, 2013 – infona.pl.
BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości