Kuchnia śródziemnomorska
#1

Terminem „kuchnia śródziemnomorska” określa się kuchnie krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego.
Potrawy tych regionów charakteryzują się podobnymi składnikami, które są punktem wyjścia dla dań narodowych.
Świeże warzywa, zioła, owoce, oliwa, a także ryby i owoce morza spotkamy także w kuchni wysp położonych na Morzu Śródziemnym.
Niezależnie od wpływów kulinarnych, jakim dana wyspa podlega, występują tam potrawy niezwykle oryginalne i nietypowe
Do kuchni śródziemnomorskiej zaliczamy..
kuchnię cypryjską
kuchnie kreteńską
kuchnie maltańską
kuchnię korsykańską
kuchnię sardyńską
kuchnie sycylijską
wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/ar...z3qEuxbvKd

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości