Kuchnia śródziemnomorska
#3

Śródziemnomorski gulasz z bobem

Składniki
  • 500 g bobu,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 4 pomidory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 g szynki Serrano,
  • kieliszek wytrawnego białego wina,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • olej do smażenia.

Przepis
Bób opłucz i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj ok. 12-15 minut, aby był al dente. Pod koniec gotowania dodaj sól. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz z łupinek. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i paprykę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szynkę pokrojoną w paseczki. Podduś chwilę. Do garnka wlej wino i wrzuć pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj bób, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Podawaj z posiekaną natka pietruszki. Kwiatek 

https://kuchnia.wp.pl/srodziemnomorski-g...332645505c
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości