02-12-2017, 22:58
Moja ulubiona potrawa śródziemnomorska to oczywiście spaghetti carbonara według tego przepisu:
Spaghetti Carbonara – przepis
Spaghetti carbonara
Składniki dla 2 osób:
200g makaron spaghetti
3 jajka
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
100g boczku wędzonego
40g sera parmezan
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10min, odcedzamy.
W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Jajka sparzamy wrzątkiem, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do małej miski i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy.
Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy jeden rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę smażymy, po czym wyciągamy czosnek, który zdążył oddać swój aromat do oliwy a w zamian dodajemy pokrojony w kostkę boczek, który smażymy przez dwie minuty.
Odcedzony i jeszcze gorący makaron spaghetti przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy i około jedną minutę podsmażamy na małym ogniu, po czym patelnię zdejmujemy z palnika.
Makaron z boczkiem zalewamy sosem z żółtek i sera i dokładnie mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć tworząc aksamitną, kremową glazurę na makaronie.
Gotowe spaghetti carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem parmezan.
http://www.ksiega-smaku.pl/spaghetti-carbonara-przepis/
Spaghetti Carbonara – przepis
Spaghetti carbonara
Składniki dla 2 osób:
200g makaron spaghetti
3 jajka
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
100g boczku wędzonego
40g sera parmezan
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10min, odcedzamy.
W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Jajka sparzamy wrzątkiem, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do małej miski i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy.
Patelnię dobrze rozgrzewamy, wlewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy jeden rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę smażymy, po czym wyciągamy czosnek, który zdążył oddać swój aromat do oliwy a w zamian dodajemy pokrojony w kostkę boczek, który smażymy przez dwie minuty.
Odcedzony i jeszcze gorący makaron spaghetti przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy i około jedną minutę podsmażamy na małym ogniu, po czym patelnię zdejmujemy z palnika.
Makaron z boczkiem zalewamy sosem z żółtek i sera i dokładnie mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć tworząc aksamitną, kremową glazurę na makaronie.
Gotowe spaghetti carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem parmezan.
http://www.ksiega-smaku.pl/spaghetti-carbonara-przepis/