Kuchnia hiszpańska
#1

Kuchnia hiszpańska
Hiszpania jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza, ponieważ są one podstawą rozmaitych przekąsek (tapas), a przy tym nawet w miejscach oddalonych o setki kilometrów od wybrzeża nie tracą nic na smaku i świeżości.
W restauracjach z owocami morza podaje się często znakomitą zarzuelę, tortillę i paellas (ryż z mięsem, zwykle z królika lub kurczaka).
Paella wywodzi się z Walencji i tam właśnie przyrządza się ją najlepiej, ale w całym kraju jada się różne odmiany tej potrawy.
Hiszpanie, podobnie jak Włosi, używają głównie oliwy, potrawy przyrządzają przeważnie z dodatkiem oliwek, cebuli i czosnku, mają znakomite wina, w tym znaną Sangrię.
Z kuchniami narodów arabskich łączy kuchnię hiszpańską ilość przypraw, zwłaszcza: pieprzu, cynamonu, kolendry i kminku.
Od Arabów również nauczyli się Iberyjczycy jeść i przyrządzać desery, w szczególności ciasta migdałowe.
Z Nowego Świata przybyły do Hiszpanii pomidory, papryka, papryczki chili, a przede wszystkim ziemniaki.
Półwysep Iberyjski, mimo swego śródziemnomorskiego położenia, stanowi odrębny region kulinarny.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości