27-10-2015, 15:45
Kuchnia węgierska
Cudzoziemcy za typowe madziarskie danie uważają gulasz.
Słusznie, gdyż jest to historyczna podstawa kuchni węgierskiej.
Rodowód gulaszu jest bardzo stary.
Już w IX wieku Madziarzy wiodący koczowniczy tryb życia zajadali się gulaszem (gulyás) - zawiesistą, ostrą zupą przyrządzaną z ziemniaków i właściwie każdego rodzaju mięsa (wołowe, wieprzowe, baranie, drób), do którego wkładano przeróżne dodatki i doprawiano przyprawami.
Od XVII wieku podstawową przyprawą dodawaną do gulaszu jest papryka.
Gulasz był modyfikowany na przestrzeni stuleci przez obce wpływy.
Jedną z jego wersji jest łagodny w smaku gulasz wiedeński, do którego dodaje się pokruszone ciasto.
Tradycyjnie gulasz podawany jest w kociołku, w którym jest przyrządzany.
Należy go jeść na gorąco.
Innym typowym, choć mniej znanym węgierskim specjalem jest halaszle, zupa z ryb.
Podobnie jak gulasz, także halaszle musi zawierać paprykę.
Chleb pojawia się na stole automatycznie, ponieważ "posiłek bez chleba, to nie posiłek".
Stare porzekadło mówi, że Węgrzy "nawet chleb jedzą z chlebem".
Biały chleb (kenyér) wciąż pozostaje podstawą pożywienia Węgrów.
Oczywiście w wielu supermarketach, szczególnie w Budapeszcie, można też kupić pieczywo ciemne (barna lub rozs).
Ponieważ Węgrzy wstają wcześnie rano, jadają kaloryczne śniadania (reggeli).
Zazwyczaj jest to ser, jajka lub salami oraz chleb i dżem.
Wszyscy Węgrzy są nałogowymi miłośnikami kawy.
Przez cały okrągły dzień ludzie piją z malusieńkich filiżaneczek kávé - czarną, bardzo mocną i słodzoną do smaku, która potrafi przyspieszyć rytm serca.
Zwolennicy herbaty są tutaj w mniejszości.
http://kuchnie.swiat.w.interiowo.pl/
Cudzoziemcy za typowe madziarskie danie uważają gulasz.
Słusznie, gdyż jest to historyczna podstawa kuchni węgierskiej.
Rodowód gulaszu jest bardzo stary.
Już w IX wieku Madziarzy wiodący koczowniczy tryb życia zajadali się gulaszem (gulyás) - zawiesistą, ostrą zupą przyrządzaną z ziemniaków i właściwie każdego rodzaju mięsa (wołowe, wieprzowe, baranie, drób), do którego wkładano przeróżne dodatki i doprawiano przyprawami.
Od XVII wieku podstawową przyprawą dodawaną do gulaszu jest papryka.
Gulasz był modyfikowany na przestrzeni stuleci przez obce wpływy.
Jedną z jego wersji jest łagodny w smaku gulasz wiedeński, do którego dodaje się pokruszone ciasto.
Tradycyjnie gulasz podawany jest w kociołku, w którym jest przyrządzany.
Należy go jeść na gorąco.
Innym typowym, choć mniej znanym węgierskim specjalem jest halaszle, zupa z ryb.
Podobnie jak gulasz, także halaszle musi zawierać paprykę.
Chleb pojawia się na stole automatycznie, ponieważ "posiłek bez chleba, to nie posiłek".
Stare porzekadło mówi, że Węgrzy "nawet chleb jedzą z chlebem".
Biały chleb (kenyér) wciąż pozostaje podstawą pożywienia Węgrów.
Oczywiście w wielu supermarketach, szczególnie w Budapeszcie, można też kupić pieczywo ciemne (barna lub rozs).
Ponieważ Węgrzy wstają wcześnie rano, jadają kaloryczne śniadania (reggeli).
Zazwyczaj jest to ser, jajka lub salami oraz chleb i dżem.
Wszyscy Węgrzy są nałogowymi miłośnikami kawy.
Przez cały okrągły dzień ludzie piją z malusieńkich filiżaneczek kávé - czarną, bardzo mocną i słodzoną do smaku, która potrafi przyspieszyć rytm serca.
Zwolennicy herbaty są tutaj w mniejszości.
http://kuchnie.swiat.w.interiowo.pl/