Kuchnia węgierska
#8

Leczo

[Obrazek: pQjexr3m.jpg]

Każdego sezonu, gdy w moim ogrodzie dojrzeją cukinie, robię leczo. Dziś zrobiłam pierwsze w tym sezonie.
Przepis może nieco odbiega od oryginału, ale jest sprawdzony. Polecam wszystkim Uśmiech 

4- 6 cukinii, mające razem około 5 kilogramów
kilogram papryki- czerwona, żółta, zielona, do wyboru
2-2,5 kg pomidorów
3 duże cebule
1 przecier pomidorowy 0,7 litra, najlepsza będzie passata
kilogram wędzonego boczku
świeże zioła- bazylia, oregano, tymianek
pieprz, sól, suszona słodka papryka


Najpierw kroimy boczek w kostkę, wytapiamy partiami na patelni i przekładamy do garnka. Pod koniec smażenia boczku dodajemy pokrojoną cebulę. Cebulę pod koniec duszenia zasypujemy łyżką czerwonej słodkiej mielonej papryki. Przesmażamy partiami paprykę pokrojoną w paski. Gdy się lekko podsmaży przekładamy do garnka. Cukinię obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w  grubsze paski. Pokrojoną wrzucamy od razu do garnka. Chwilę przesmażamy razem z papryką i boczkiem. Zalewamy passatą. Dodajemy pokrojone zioła, całość dusimy na małym ogniu aż zmięknie cukinia. Na koniec, parzymy pomidory, obieramy ze skórki . Kroimy sam miąższ, wyrzucając gniazda nasienne. Pomidory dodajemy na końcu duszenia. Po ich dodaniu doprawiamy leczo pieprzem, solą ( trzeba uważać ile, w zależności jak słony był boczek). Na koniec posypujemy całość zielona pietruszką. Z podanej ilości składników wychodzi około 5 litrów lecza.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, w lodówce można trzymać 2-3 dni. Można też zamrozić w pojemnikach.
Smacznego !
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kuchnia węgierska - przez Krystyna - 16-06-2013, 10:45
Leczo - przez Krystyna - 08-02-2015, 18:32
Re: Leczo - przez madrugada - 08-02-2015, 19:26
Re: Leczo - przez Aggata - 23-03-2015, 09:15
Re: Leczo - przez Aggata - 23-03-2015, 09:15
Re: Leczo - przez Aggata - 23-03-2015, 09:15



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości