Wypieki bezglutenowe
#26

Brownie z wiśniami

Składniki:
200g masła
300g czekolady gorzkiej
100g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
150g wiśni ze słoika + 4 łyżki soku z wiśni (lub świeże wiśnie, wypestkowane. Sok można pominąć.)


Sposób przygotowania:
200g czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
100g czekolady posiekać na nieduże kawałki.
Kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ubić mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę.
Wmieszać posiekaną czekoladę.
Dodać wymieszane kakao z mąką i proszkiem i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej proszę posypać formę mąką bezglutenową). Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
Na cieście rozłożyć wiśnie. Ciasto polać z góry 4 łyżkami soku z wiśni.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 175°C Kwiatek
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości