Wypieki bezglutenowe
#29

Bezglutenowa babka marmurkowa

Składniki:
250g masła lub margaryny
160g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jajek (rozmiar M)
310g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehlmix C (wariant 2: 210g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej, 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej; wariant 3: 100g mąki ryżowej lub zmielonego ryżu, 100g mąki kukurydzianej, 110g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka

Dodatkowo:
100g czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:
Mąkę (lub mąki) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 22- 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej dowolną mąką bezglutenową.
Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
Piec w nagrzanym piekarniku około 55 minut (lub troszkę krócej), do suchego patyczka, w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią babkę. Kwiatek
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości