Wypieki bezglutenowe
#37

Babeczki z budyniem


Składniki na 12 babeczek:

1/2 szklanki cukru
50 g masła lub innego tłuszczu roślinnego
1 jajko
1 szklanka mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami.
Masło roztapiamy, jajko ubijamy – dodajemy cukier, mleko, ekstrakt. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i sodą, oraz masło. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy około 20 – 25 minut, po upieczeniu studzimy na kratce.

Budyń
300 ml mleka (może być roślinne)
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżki mąki bezglutenowej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mleko zagotowujemy, żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę – pod koniec dodajemy mąki. Mleko zdejmujemy z gazu i dolewamy do mieszanki – intensywnie mieszamy, ponownie doprowadzając do wrzenia – budyń powinien zgęstnieć. Odstawiamy do wystudzenia.

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
cukier puder

Z wystudzonym muffinek zdejmujemy papilotki oraz ostrożnie ucinamy im wierzchołki. Budyń nakładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie gwiazdy. Na dolnej części babeczki za pomocą budyniu tworzymy ‘gniazdko’ do środka nakładając łyżeczką dżem.
Babeczki przykrywamy uciętym kawałkiem i posypujemy cukrem pudrem.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości