Wypieki bezglutenowe
#40

Agata,
dziś mam zamiar zrobić Brownie z wiśniami. Od siebie dodam tylko bitą śmietanęUśmiech

Podaję przepis na najszybsze i naprawdę pyszne ciasto bananowe - zawsze je robię jak mam niespodziewanych gościOczko Przepis jest od koleżanki mojej, ale przerobiłam go sobie po swojemu. Co do mąki piekę na takiej jaką mam-robiłam już na kukurydzianej, na mixie, na jaglanej. Na zwykłej też.Zawsze wychodzi jednako pyszneUśmiech Jak nie mam bananów to dosypuję kakao i też jest świetne. Można również dodać migdały czy orzechy.

Bananowiec:
150 g masła/margaryny
2 dojrzałe banany
150g mąki (1 szkl.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
1/2 szkl. cukru

Banany kroimy na plastry i razem z masłem dusimy w rondelku. Dodajemy tez do tego trochę cukru z tej 1/2 szkl. W tym czasie ubijamy jajka, do których stopniowo dodajemy cukier. Później dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Studzimy trochę rondelek z bananami i masłem i potem dolewamy do reszty i razem miksujemy. Przelewamy do małej keksówki i pieczemy 50 min. w 180 st. (mam termoobieg w piekarniku).Smacznego!

upieczone przeze mnie brownie.Na mrożonych wiśniach.Rewelka Mniam
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości