Wypieki bezglutenowe
#46

Pasztet z fasoli

Składniki
10 - 12 porcji
  • 500 g suchej białej fasoli (np. Piękny Jaś)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pietruszki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego, 100% orzechów ziemnych, bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka

Przygotowanie
  • Dzień przed pieczeniem pasztetu namoczyć fasolę: wsypać do dużego garnka, zalać zimną wodą ok. 10 cm ponad poziom fasoli i odstawić na całą noc do namoczenia.
  • Następnego dnia odcedzić, wlać nową wodę (w ilości ok. 5 cm ponad poziom fasoli) i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 2 i 1/2 godziny do miękkości. Mniej więcej w połowie gotowania dodać szczyptę soli. Fasolkę odcedzić i ostudzić (pozostały wywar zachować).
  • Upiec warzywa: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cebulę, pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce do pieczenia, doprawić solą i pieprzem, dodać listki rozmarynu oraz roztopione masło lub oliwę, wymieszać i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 30 minut. Ostudzić i odparować, usunąć rozmaryn.
  • Ostudzoną fasolę i warzywa zmielić w melakserze lub maszynce do mielenia, z dodatkiem masła orzechowego i gałki muszkatołowej. Dodawać po łyżce wywar z gotowanej fasoli gdyby masa była zbyt gęsta i sztywna. Resztę wywaru można wykorzystać do zupy np. fasolowej lub fasolki po bretońsku. Masę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z jajkami.
  • Włożyć do długiej formy keksowej (ok. 36 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Wyjąć, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc.

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pasztet-z-fasoli
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości