Wypieki bezglutenowe
#48

Zapiekanka na słodko z kaszy jaglanej

Naczynie do zapiekania wielkości ok. 30x20cm

Składniki
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka borówek
  • 250 g półtłustego twarożku
  • 1 szklanka mleka roślinnego/krowiego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru, brązowego
  • dodatkowe borówki i ew. syrop klonowy lub miód do podania

Sposób wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie natłuszczamy, borówki myjemy, odsączamy na sicie. W misce mieszamy trzepaczką jajka z mlekiem i twarogiem. Wsypujemy kaszę, mieszamy.
Do naczynia wsypujemy borówki, wlewamy masę. Pieczemy 45-60 minut aż wbity patyczek będzie suchy. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkowymi borówkami i syropem klonowym lub miodem.

Źródło: https://zielenina.cooking/2015/09/kasza-...iem-i.html
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości