Wypieki bezglutenowe
#49

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami



Składniki

1 szklanka - surowej kaszy jaglanej
szczypta soli
1 łyżka - masła
4 - jabłka
2 łyżeczki - cynamonu
4 łyżeczki - cukru brązowego
konfitura/dżem z czarnej porzeczki
płatki migdałów




Opis przygotowania



Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą (1 cm ponad kaszę), posolić, dodać masło, przykryć i ugotować do miękkości (ok. 25 minut). Od czasu do czasu przemieszać i ew. dolać wody.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem. Posłodzić i wymieszać. Ugotowaną kaszę nałożyć do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą). Ubić. Na kaszę dać jabłka z cukrem i cynamonem. Na jabłka konfiturę z czarnej porzeczki. Posypać płatkami migdałów. Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.





Źródło: https://ewawachowicz.pl/przepisy,,936.html
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości