Wypieki bezglutenowe
#22

Waniliowa babka budyniowa

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
240g masła (ewentualnie margaryny)
5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Lukier:
ok. 1/2 cytryny
1 szklanka cukru pudru
posypka cukrowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany).
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
   Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. Lukrem polać wierzch ciasta. Posypać posypką cukrową.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości