Muszkatołowiec korzenny
#5

   
Gałka muszkatołowa – przyprawa i lekarstwo
Gałka muszkatołowa to delikatna przyprawa o charakterystycznym zapachu i korzennym, lekko gorzko-słodkim smaku i rodowodzie sięgającym czasów antycznych.
Już Pliniusz Starszy w I wieku naszej ery wspominał, że bogaci rzymianie chętnie używali jej  i w kuchni i jako lekarstwa, starożytne pisma wedyjskie zalecały gałkę muszkatołową na bóle głowy, gorączkę i „zły oddech”, a w krajach arabskich jak podają kronikarze leczono nią problemy żołądkowe, trawienne i stosowano jako afrodyzjak.

Gałka muszkatołowa w starożytności była bardzo ceniona ale i kosztowna.
 Posiadanie jednego niewielkiego worka tej przyprawy zapewniało niezależność finansową na całe życie, a od średniowiecza była najbardziej pożądaną przyprawą obok czarnego pieprzu, cynamonu i goździków.
Gałka muszkatołowa stosowana  tylko jako przyprawa, wywiera  korzystny wpływ na zdrowie głównie ze względu na zawartość odżywczą witamin, minerałów, związków organicznych i olejków eterycznych.
 Wiadomo, że stosowana leczniczo w małych dawkach poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, popoprawia apetyt, pomaga na bezsenność i reumatyzm, korzystnie działa na mózg spowalniając procesy demencji i chorobę Alzheimera, działa antybakteryjnie, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia funkcje wątroby i nerek.
Spożyta w dużych ilościach ma działanie halucynogenne, efekty psychoaktywne pojawiają się po 3-5 godzinach i trwają zależnie od dawki 16-24 h (w skrajnych przypadkach nawet 72 h)
Odpowiada za to jeden ze związków – mirystycyna, która powoduje apoptozę komórek białaczki,tym samym zatrzymuje rozprzestrzenianie się i przerzuty, poprawia funkcje seksualne
Szkoda, że niezbyt często jej używamy, bywa że cały rok czekamy by dorzucić szczyptę do świątecznego piernika lub bigosu, a potem o niej zapominamy.
A wystarczy na co dzień zetrzeć nieco do zupy czy gulaszu by wzbogacić smak, aromat i odnieść korzyści zdrowotne.

Gałka muszkatołowa i subtelniejszy od niej w smaku kwiat muszkatołowy pasują do potraw mięsnych, beszamelu i innych białych sosów, dań ziemniaczanych, budyniów, kremów, ciast.
Hildegarda z Binden zalecała gałkę muszkatołową jako środek oczyszczający organizm ze „śluzów i szlaków”, przeciwko zmęczeniu i na dobre funkcjonowanie mózgu
Cytat:Kiedy człowiek zje ten orzech, idzie on do serca i oczyści jego pięć zmysłów, i przynosi przejrzyste myślenie.
Na zwapnienie żył i mózgu Hildegarda polecała zupę z rozgniecionych korzeni kosaćca (łac. Iris germanica) doprawioną gałką muszkatołową, alpinią lekarską i niewielką ilością soli.
Tak więc bez obawy!
Korzystać można codziennie, dłuższy czas, kiedy się tylko da.

Mleko z gałką muszkatołową na dobry sen
¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej wsypać do ciepłego mleka, doprowadzić do wrzenia, dosłodzić miodem i wypić przed snem.
Poprawia sen, zapobiega budzeniu się w nocy

Kulki nasenne
Zetrzeć na tarce ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodać  1 łyżeczkę mielonych migdałów i taką samą ilością miodu.
Wymieszać by powstała gęsta pasta.
Z pasty uformować kulki wielkości ziarnka grochu i wstawić do lodówki.
Przed snem zażyć 2 kulki.

Olejek z gałki muszkatołowej
łagodzi wzdęcia, mdłości, nieżyt żołądka, bóle reumatyczne, bóle stawów i mięśni i odżywia włosy.
Przy problemach trawiennych zażyć kilka kropli na łyżeczce miodu.
Przy bólach reumatycznych wymieszać z olejem migdałowym i wcierać w bolące miejsca.
3-4 krople dodane do porcji szamponu lub odżywki wzmocnią cebulki i zredukują wypadanie włosów.

Pasta na trądzik
Zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową, wymieszać z ciepłym mlekiem by powstała pasta.
Nałożyć na oczyszczoną twarz, po 20 minutach zmyć ciepłą wodą a następnie zimną by zamknąć pory.
Pasta działa kojąco, odkażająco i przeciwzapalnie, wybiela również skórę.

Ból gardła
½ łyżeczki gałki zalać szklanką wrzątku, zaparzać pod przykryciem 10 minut.
Płukać gardło kilka razy dziennie.
Płukanka działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, odkażająco, odświeża oddech i łagodzi ból zębów.

Kaszel i przeziębienie
½ łyżeczki gałki muszkatołowej zagotować w szklance wody.
Dosłodzić miodem.
Herbatka sprawia, że organizm zaczyna intensywnie się pocić.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości