21-03-2018, 14:17
ja Mam tez przepis na świetny sos, którego używam jako podstawę do pizzy, dolewam do zupy pomidorowej bigosu czy spagetti .
Zaraz podam przepis:
KETCHUP Z DYNI
Potrzeba:
800 gr koncentratu pomidorowego ciemnego
3 kg dyni/bądź cukinia, kabaczek, patison
1 kg cebuli
1 kg papryki
1,5 kg cukru można dodać więcej jeśli ktoś woli wersje słodsze
1,5 szkl. octu spirytusowego
ok 1,5 szkl wody
doprawiamy pieprz, oregano zioła prowansalskie, czosnek surowy pognieciony lub sypki suszony, papryka słodka i mozna dodać chilli
Warzywa obrać i pokroić w kostkę każde w osobnym garnku posolić i odstawić by zmiękły. Następnie dusić pod pokrywą z około 0,5 szkl wody do miękkości. Potem każdy z garnków zmiksować blenderem i połączyć dodać koncentrat ocet cukier i przyprawy. Następnie zagotować i gotujący wlać w słoiki. Nie trzeba ich ponownie pasteryzować jeśli wlejemy gotujące złapią i trzymają.
Zaraz podam przepis:
KETCHUP Z DYNI
Potrzeba:
800 gr koncentratu pomidorowego ciemnego
3 kg dyni/bądź cukinia, kabaczek, patison
1 kg cebuli
1 kg papryki
1,5 kg cukru można dodać więcej jeśli ktoś woli wersje słodsze
1,5 szkl. octu spirytusowego
ok 1,5 szkl wody
doprawiamy pieprz, oregano zioła prowansalskie, czosnek surowy pognieciony lub sypki suszony, papryka słodka i mozna dodać chilli
Warzywa obrać i pokroić w kostkę każde w osobnym garnku posolić i odstawić by zmiękły. Następnie dusić pod pokrywą z około 0,5 szkl wody do miękkości. Potem każdy z garnków zmiksować blenderem i połączyć dodać koncentrat ocet cukier i przyprawy. Następnie zagotować i gotujący wlać w słoiki. Nie trzeba ich ponownie pasteryzować jeśli wlejemy gotujące złapią i trzymają.